Agenda

15 september
Dag van de Servische Eenheid, Vrijheid en Nationale Vlag - Дан српског јединства, слободе и националне заставе / Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

 

21 oktober
Herdenkingsdag Servische Slachtoffers Tweede Wereldoorlog - Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату / Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

 

11 november
Wapenstilstandsdag - Дан примирја / Dan primirja

 


Lees verder...

Bezoek

Vandaag 124
Deze week 598
Deze maand 2241
Sinds 11-2008 988985

Over het Servisch



 

 

Landen waar Servisch gesproken wordt: Servië, Montenegro, Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Kroatië.
Het Servisch is een officiële taal in: Servië, Kosovo en Bosnië-Herzegovina
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 12 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Српски, (Srpski), of voluit:
Српски језик (Srpski jezik).
Alfabet: Cyrillisch en Romeins.
Aantal letters in het alfabet: Cyrillisch: 30 (van А tot Ш).
Latijns: 30 (van A tot Ž).
Regulering:
(Spelling, etc.)
Одбор за Стандардизацију Српског Језика.
Odbor za Standardizaciju Srpskog Jezika
Raad voor Standaardisatie van de Servische Taal.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
--------> Slavisch
----------> Zuid-Slavisch
---------------------> Servisch
Servisch is sterk verwant aan: Kroatisch, Bosnisch, Montenegrijns, Macedonisch, Bulgaars en Sloveens.
Servisch is in mindere mate ook verwant aan: Russisch, Wit-Russisch, Oekraïens, Slowaaks, Tsjechisch en Pools.
Servisch is een verre verwant van: Albanees, Latijn, Grieks, Iers, Perzisch, Hindi, Armeens en Litouws.

 

Introductie
Het Servisch is een Slavische taal die in Servië en omliggende gebieden door zo'n 12 miljoen mensen gesproken wordt. Servisch is vrijwel dezelfde taal als het Kroatisch, Bosnisch en Montenegrijns. Samen worden deze vier talen Servokroatisch genoemd. Het verschil tussen de vier talen is meer historisch en cultureel dan taalkundig. Iedere variant van het Servokroatisch is de nationale taal van vier landen met verschillende (en vaak botsende) culturen en geschiedenissen. En dus zal een Serviër zeggen dat hij Servisch spreekt en een Kroaat dat hij Kroatisch spreekt. Zij zullen elkaar echter moeiteloos kunnne verstaan. Af en toe is er eens een woordje anders, maar dat zijn uitzonderingen.
Serven noemen hun taal Srbski jezik (De Servische taal).

 

Het Servische alfabet
Het Servisch maakt gebruik van het Cyrillische en het Latijnse alfabet. Het Servische alfabet telt 30 letters. Het Servische Cyrillisch verschilt op een aantal punten van bijvoorbeeld het Russische en Bulgaarse Cyrillisch. Zo kent het Servisch de letter J, een letter die aan het Latijnse schrift is ontleend.
Het Latijnse en Cyrillische alfabet zijn voor het Servisch precies op elkaar afgesteld, voor iedere Cyrillische letter is er één Latijnse letter. De volgorde wijkt echter wel af. Het Latijnse alfabet heeft dezelfde volgorde als in het Nederlands, waarbij bijzondere tekens volgen op de letter waarvan ze zijn afgelушd (Č komt bijvoorbeeld na C). Het Cyrillische alfabet volgt de traditionele volgorde van andere Cyrillische alfabetten en begint met ABVG (АБВГ)
Lees meer over het alfabet....

 

 

Verwantschap met andere talen
Het Servisch is vrijwel identiek aan het Kroatisch, Bosnisch en Montenegrijns. Samen worden deze vier talen door het Servokroatisch genoemd. Het Servokroatisch behoort weer tot de Zuid-Slavische talen. Andere talen binnen deze groep zijn het Sloveens, Macedonisch en Bulgaars. Ook met deze talen heeft het Servisch veel overeenkomsten.
Iemand die Servisch spreekt zal niet heel makkelijk Russisch of Pools kunnen leren. Dat zijn net als het Servisch Slavische talen, maar lid van een andere subgroep. Wie dezelfde tekst in het Servisch, Russisch en Pools bekijkt, zal zien dat er veel woorden op elkaar lijken. Toch hebben deze 3 talen al eeuwenlang hun eigen ontwikkeling doorgemaakt waardoor er flinke verschillen zijn.
De Slavische talen zijn weer een tak van de Indo-Europese talenstamboom. Ook de Germaanse talen (zoals het Nederlands) zijn weer een aftakking van die boom. Servisch en Nederlands stammen af van dezelfde oertaal die rond 3000 v. Chr. gesproken werd. Aan sommige woorden is dat nog te zien: sin (zoon), sestra (zus), oko (oog) nos (neus)

 




© 2024 Schoonekamp Media | contact | Talennet | sitemap .





Citaat van de dag

" Wie geen vreemde talen kent, snapt niets van zijn eigen taal.
Ко не зна стране језике, ништа не разуме о сопственом језику.
Ko ne zna strane jezike, ništa ne razume o sopstvenom jeziku. "
- Johann Wolfgang von Goethe -
(1749-1832)

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.